Rodusta

Rotuun voit tutustua tarkemmin mm. Suomen noutajakoira järjestön sivuilta tai Labradorinnoutaja kerho ry:n sivuilta.

Labradorista lyhyesti:

Labradori on yksi suomen ja koko maailman suosituimmista koiraroduista. Ne ovat todella monipuolisia käyttökoiria. Niitä käytetään muun muassa noutavana koirana vesilinnustuksessa, sekä muun pienriistan talteen ottamisessa. Labbikset ovat hyviä myös loukkaantuneen riistan jäljestämisessä. Monipuolisuudesta kertoo myös se, että labbiksia käytetään myös opaskoirina, huumekoirina, terapiakoirina yms.

Luonteeltaan labradorinnoutaja on todella ystävällinen, aina iloinen, uskollinen ja tulee mainiosti toimeen lasten kanssa. Labradori sopii siis oikein mainiosti perhekoiraksi. Rotu on toiminnanhaluinen, aktiivinen ja onkin onnellisimmillaan vedessä ja ulkona työskennellessään. Täysin sohvaperunaksi rodusta ei siis ole, vaikkakin se nauttii varmasti myös sohvalla köllöttelystä ja sylittelystä. Suuren kokonsa takia labradori vaatii kuitenkin hyvän tottelevaisuus/peruskasvatuksen. Labradori on helppohoitoinen, joka syö yleensä mitä vaan. Sen takia ruokinnan kanssa tuleekin olla tarkkana kasvuaikana ja myös aikuisenakin, ettei ylipainoa pääse kertymään.
Turkinhoito on helppoa, vain harjaus ja pesu tarvittaessa.

Labradoreja on kolmea eri väriä: keltainen, musta ja ruskea. Keltaisen värisävyt vaihtelevat kermanvaaleasta kullankeltaiseen. Labbis on suhteellisen suurikokoinen koira aikuisena. Urokset ovat keskimäärin säkäkorkeudeltaan 56-57 cm ja nartut 54-56 cm. Henkinen kehitys on hidasta, kuten monella muullakin suurikokoisella rodulla, eli labbis saattaa olla pentumainen pitkään. Urokset saattavat olla aikuisia vasta 3-5 vuotiaana. Koira säilyy kuitenkin oppimiskykyisenä vanhoihin päiviinsä saakka ja saattaa intoutua seniori-ikäisenäkin uusista asioista.

Kilpailumuotojen perusteella labbikset ovat eriytyneet kahteen eri linjaan ns. näyttely- ja metsästyslinjaisiin. Tyypit eroavat toisistaan ulkomuodollisesti ja luonteeltaan, sekä käyttötavoiltaan. Rodussa on kuitenkin edelleen käyttökoevaatimus muotovalion arvoa varten ja näyttelypalkintovaatimus käyttövalion arvoa varten, joten täydellistä jakautumista näyttely- ja käyttölinjaan ei Suomessa ole tapahtunut.

Labradorin rotumääritelmä

Ei kommentteja: